Karda


Karda

När man kardar ull separeras ullstaplarna till små fluffiga moln och ullens fibrer likriktas. Kardningen är en förberedelse för det man senare vill göra med ullen. Kanske ska ullen tovas eller spinnas till garn.


Om du ska spinna garn av din ull vill du sannolikt karda ullen väl så alla ojämnheter försvinner. På en Louet kardmaskin betyder det att du nog kommer vilja karda ditt kardflor flera gånger. Det går snabbt och enkelt att lossa kardfloret från kardmaskinen och mata in det på kardtrumman ännu en gång!


Om du ska tova vill du kanske hellre bevara lite struktur i ullen för att få lite naturliga effekter i det du ska tova, kanske ett sittdyna. Då räcker det nog att karda en omgång i kardmaskinen. 

Så här väljer du kardmaskin:


 1. Handvevad eller elektrisk?
  Jämfört med handkardor gör den handvevade kardmaskinen ditt arbete med ull och fiber otroligt lätt. Om du har stora mängder ull kan den elektriska kardmaskinen vara ett bra alternativ. Då slipper du veva och har dessutom båda händerna fria för att tesa ullen.

 2. Bredd på kardtrumman: 19 cm eller 30 cm?
  Den 19 cm breda kardmaskinen tar cirka 100 gram ull och den 30 cm breda tar cirka150 gram ull.
  Ofta är den 19 cm breda kardmaskinen tillräcklig, men vill man ha extra breda och fina kardflor kanske den 30 cm breda kardmaskinen är ett bättre val.


 3. Tätheten på kardmattan: 46 tpi eller 72 tpi?
  Tpi betyder Teeth Per (square) Inch och innebär hur tätt piggarna sitter på kardmattan, dvs som en glesare eller tätare kam.
  Den tätare, 72 tpi, brukar vi rekommendera finare/tunnare fibrer, t.ex. alpacka.

  46 tpi rekommenderar vi till övrig ull samt om man ska karda lite av varje.
  Man kan förstås också karda tunna fibrer/alpackafibrer på 46 tpi, men då kanske man behöver karda om kardfloret en gång till. Det innebär att 46 tpi är lite mer "all round" och passar till det mesta.

Klicka här eller på bilden för att läsa mer om Louets kardmaskin Standard


Om du vet vad du vill ha kan du beställa direkt i vår webshop.


Om du hellre vill skriva ett meddelande eller inte är helt säker på vilken produkt som är bäst för ditt behov då fyller du i meddelanderutan här till höger.
Vi kontaktar dig då för att diskutera vad som passar dig bäst.

Klicka här eller på bilden för att läsa mer om Louets kardmaskin XL

 
 
 
 

Klicka här eller på bilden för att läsa mer om Louets kardmaskin Electric