Ull - norsk

Ull

Ull är hår från pälsen från olika djur, där det vanligaste är tamfår. Andra djur som lämnar ull är alpacka, kaschmirget, angoraget, lama och kamel.] Ull är en textil råvara som spinns till garn eller tråd. Den kan även användas till tovning eftersom ullfibern är täckt med epidermisfjäll.


Olika djurarter har olika typer av ull. Ullfällen består vanligtvis av bottenull och täckhår. Bottenullen är kortfibrigare och mjukare än den täckande. Genom medveten avel har man tagit fram får som har en päls nästan helt bestående av bottenull. Avel har också gjorts för att få fram djur med mest täckhår. Det svenska pälsfåret har avlats mot att minska mängden bottenull för att locken ska vara så glansig och "otovig" som bara är möjligt.


Ull bedöms efter flera faktorer, där den viktigaste är fibrernas tjocklek. Ju tunnare fibrer, desto mjukare och finare ull. Fibrerna tjocklek anges i termen micron -  tusendels millimeter. Ju lägre micron tal desto tunnare fibrer.Merino (får) – en mjuk ullsort från merinofår, 12 och 24 micron


Ull från lamadjur

Vikunjaull – mycket mjuk, fin och dyrbar ull från vikunja.

Alpackaull – mjuk och glansig ull från djuret alpacka.Royal Alpaca (lägre än 19 micron), Baby Alpaca (max 22,5 micron), Super Fine Alpaca (max 25,5 micron), Huarizo (max 29 micron),

Lamaull – liknar alpackaull men är lite grövre.


Övriga ullsorter

Angoraull (kanin) – mycket mjuk ull

Kamelull – mjuk, krusig och finfibrig ull

Kashmirull (get) – mjuk och finfibrig ull från kashmirget.

Mohair (angoraget) – grov, långfibrig, mjuk och glansig ull

Nöthår – korta och grova hår

Marsvinsull – grova och krusiga hår


Finull - finfibrig, småkrusig och dessutom med glans


Jämtlandsull - finfibrig


Gotlandsull -  En härlig ull som varierar både i nyanser och grovlekar, här kan du hitta allt, från det som passar bäst spunnet till ett mjukt garn, till det som lämpar sig bäst tovat till riktiga slitvaror. 20 (bottenull) - 35 micron.


Ryaull -  ull med tydlig skillnad i underull och täckhår. Spinn ett kardgarn av underullen och ett starkt glansigt garn av täckhåren. samkarda och spinn ett grovt stark glansigt garn, det klassiska för ryamattor. Ryaullen lämpar sig också väl till tovning av vackara slitstarka varor.


Leicester - finns i två versioner

- långa svagt lockiga och ganska grov ull väl lämpat för vävning eller spunnet lagom grovt för stickade ytterplag.

-  lockigare variant med kortare mjukare ull som lämpar sig väl för att spinna till stickgarner.